Zopár rád do reštaurácie

Autor: Richard Willmann | 26.8.2014 o 3:13 | Karma článku: 6,36 | Prečítané:  1609x

Náš školský systém učí deti o fotosyntéze a medveďoch, ale o bežných veciach nič. Pritom ja som videl medveďa asi iba raz.

Nebudem písať o tom, do akého uhla odložiť použitý príbor a kam otočiť ostrie noža. To by bolo na celú knihu. A bolo by zbytočné ju písať, je ich neúrekom. Zhrniem len zopár rád, ktoré snáď pomôžu a možno aj prebudia záujem.

 

Dovnútra a von
Muž vchádza prvý, žena vychádza prvá.

Po schodoch
Smerom nadol prvý muž, smerom hore prvá žena.

Látkový obrúsok
Raz a navždy, na kolená a nie za golier. Na kolená hneď ako usadnete za stôl. Muži celý, ženy zhruba na polovicu preložený. A áno, slúži aj na utretie úst. Po jedle fľakmi dovnútra a napravo od taniera.

Pri stole
Nie ako na gauči. Ženy na pol zadku a nohy pri sebe, páni jemne od seba a vždy vzpriamene. Lakte k sebe a ruky na stôl (malý kúsok od zápästí). Nikdy nie do lona, je to neslušné.

Chlieb a pečivo
Neukusujte ako drevorubači. Do úst len toľko, koľko sa zmestí. Odtrhnite si malý kúsok a ten vložte do úst. Po ľavej strane možno nájdete malý tanierik, na ktorý môžete zvyšok odložiť.

Lyžička ku káve
Sa naozaj neoblizuje. Zamiešať a položiť na tanierik aj s tou kvapkou čo ostane. Nie je to neslušné, práve naopak.

Pohár na víno
Vždy za stopku. Červené vyššie, biele zhruba v strede a sekt úplne dole. Ak sa chcete napiť, otrite si ústa od zvyškov omáčky.

Dobrú chuť
Dobrú chuť si nechajte na doma, prípadne na romantiku vo dvojici. Ak je vás viac, pôsobí to komicky.

Polievka
Lyžica do úst a nie hlava do taniera. Používajte ruky. Mali by ste sedieť vzpriamene. A nevyjedávajte do dna. Vývar v zásislosti na spôsobe podávania môžete „dopiť“.

Príbor
Koniec noža a vidličky do dlane, prsty smerom nadol. A hlavne, bez „cinkotania“.

Na zemi
Čo je na zemi, neexistuje. Stačí požiadať obsluhu, je to ich starosť. Kam by ste asi tak položili špinavý nôž zo zeme?

Zemiaky
Zemiaky krájajte vidličkou. Nie nožom.

Krájanie
Nie ste malé dieťa a odkrojte si vždy jedno sústo. Nikdy nie do zásoby.

Dekantácia vína
Ak si obsluha upije z vášho vína, je to v poriadku. Ak vo fľaši ostane niečo na dne, je to opäť v poriadku.

Sprepitné
Zhruba desať percent, ale vždy záleži na tom kde. Nezaokrúhlujte pri stole, iba vložte peniaze a z výdavku ponechajte toľko, koľko uznáte za vhodné. Ak je vás viac, účet vyrovnajte v ústraní.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Gašpar podporil konšpirácie, vyvolal pochybnosti o šéfovi polície

Podpis pod vyhlásením plným dezinformácií by mal Gašpar podľa prezidenta Kisku vysvetliť.

KOMENTÁRE

Hanba, pán Gašpar. V tomto štáte je cynizmus štandardom

Podpis signalizuje nové dno vedenia krajiny.

DOMOV

Danko pocítil silu slovenského hejtu a stále sa skrýva

Politické strany väčšinou diskusie na svojich stránkach čistia, ale nevypínajú.


Už ste čítali?